Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje

Ivan Đikić dobio najprestižniju njemačku znanstvenu nagradu

ivan đikić
Ivana Ivanović/Pixsell
06.12.2012.
u 16:00

Nagrada koja se od 1985. dodjeljuje svake godine znanstvenicima koji rade u Njemačkoj Đikiću je dodijeljena zbog istraživanja tumora, posebice proteina ubikvitina

Njemačka istraživačka zaklada (DFG) dodijelila je hrvatskom znanstveniku Ivanu Đikiću najsprestižniju njemačku znanstvenu nagradu "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2013. godinu.

Nagrada koja se od 1985. dodjeljuje svake godine znanstvenicima koji rade u Njemačkoj Đikiću je dodijeljena zbog istraživanja tumora, posebice proteina ubikvitina.

Najveća novčana nagrada u Njemačkoj u iznosu od 2,5 milijuna eura dodjeljuje se kao poticaj za istraživanja, a mora biti utrošena u sedam godina. Svake godine dodjeljuje se deset nagrada "Gottfried Wilhelm Leibniz".

– Ivan Đikić po meni utjelovljuje idealan tip znanstvenika koji pridaje puno entuzijazma i neiscrpne energije istraživanju i poučavanju. Sviđa mi se njegova originalnost i konceptualno razmišljanje u kombinaciji s odlikama lidera – pohvalio je hrvatskog znanstvenika prof. Werner Mueller-Esterl, predsjednik sveučilišta Goethe.

Ivan Đikić kao voditelj grupe za molekularnu signalizaciju Instituta za biokemiju sveučilišta Goethe otkrio je mehanizam kojim se stanice ljudskog organizma brane od razvoja karcinoma. Časopis Science u svom broju iz prosinca 2005. godine objavio je ovaj rad kao najznačajnije medicinsko otkriće za proteklu godinu.

Dobitnik je i nagrade Europskog udruženja za istraživanje tumora (EACR) za istraživača 2006. godine. Dosad je objavio više od 100 radova u znanstvenim časopisima koji su citirani više od 7100 puta. Dobitnik je važnih međunarodnih priznanja te je izabrani član Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), Europskog udruženja za istraživanje života (ELSO), Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICR) i drugih. Dobitnik je i brojnih međunarodnih nagrada uključujući nagradu Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR) za izvanredna postignuća u istraživanju tumora 2006. godine, Njemačkog udruženja za staničnu biologiju i Europskog udruženja za istraživanje tumora.

Od 1997. godine dr. Đikić voditelj je laboratorija za molekularnu biologiju tumora u Ludwigovu Institutu za istraživanje raka u Švedskoj. Godine 2002. izabran je za redovitog profesora Medicinskog fakulteta sveučilišta Goethe u Frankfurtu, gdje i danas radi, a kao izvanredni profesor predaje i na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

>>Ivan Đikić unatoč pozivu nije prošao za dopisnog člana HAZU!

Ključne riječi

Komentara 89

MB
MBritvic
07:53 08.12.2012.

A što kažu ugledni Hrvatski znanstvenici o Đikiću (pazite koji nisu niti HDZovci niti SDPovci): -Akademik Radman (Slobodna Dalmacija): Ivan Đikić je širenjem neistina sustavno narušavao ugled MedILS‐a, prouzrokovao je odlaske mladih znanstvenika i ometao rad instituta. -Prof.dr. Krešimir Pavelićlić ( Vjesnik od 28. siječnja 2006.) "Ivan Đikić je svojim djelovanjem počinio veliku štetu Republici Hrvatskoj." -Branko Roglić (Predsjednik upravnog vijeća MEDILS-a) "Đikić je svojim ponašanjem rastjerao investitore u MEDILS-u i morao je otići"

AN
ankicascreiber
21:15 08.12.2012.

@ Zveč ja sam za vrijeme SR Hrvatske imala jako lose iskustvo trazeci posao u HR akademskoj zajednici, posotojali su klanovi, meni se u klanove nije islo. Otisla sam van, nitko me nije gledao kao stranca, i dobila sam i napravila sam vise nego sto sam i u najboljem slucaju od hrvatske ikada i ocekivala. To je onda bila SR hrvatska, danas je jos gore. Srecom po mene i Dikica, vani se samo gleda sto si napravio i kako radis. Bilo bi lijepo kada bi bilo tako u HR, na zalost nije, koliko god mnogo nas to polusavalo promijeniti.

TM
trade_mark
14:55 07.12.2012.

hahaha, njega je HAZU otkantao. jer, HAZU je ipak iznad svega ovoga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije